Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toename in fraude via Booking.com: gemiddelde schade per slachtoffer stijgt

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 4 min
location_on [xx]km
koffer vakantie
Steeds meer reizigers worden het slachtoffer van oplichting via Booking.com. Het aantal meldingen van fraude is in 2024 fors gestegen, evenals de financiële schade per gedupeerde. Dit meldt Metronieuws.

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat er in 2024 maar liefst 101 meldingen van fraude via Booking.com zijn binnengekomen. In 34 gevallen werd daadwerkelijk geld gestolen, met een gemiddeld verlies van 854 euro per persoon. In 2023 waren er slechts 30 meldingen, waarvan 13 met financieel verlies, toen gemiddeld 484 euro per persoon.

Hoe gaan de oplichters te werk?

De meeste slachtoffers kregen na het boeken van een accommodatie een vals bericht via het platform. Oplichters deden zich voor als de accommodatie-eigenaar of als Booking.com-medewerker en vroegen om een verificatie van betaal- of persoonsgegevens. Hierdoor gaven nietsvermoedende reizigers hun creditcardgegevens af, wat leidde tot financiële schade.

Advies: wees alert op ongewone verzoeken

Booking.com raadt klanten aan om voorzichtig te zijn bij betalingsverzoeken buiten het platform. Een woordvoerder adviseert: "Als een accommodatie vraagt om een betaling buiten Booking.com, geef dan geen persoonlijke of financiële gegevens. Neem direct contact op met onze klantenservice, die 24/7 beschikbaar is om verdere ondersteuning te bieden."

Voorkom oplichting: wat kun je doen?

  • Controleer altijd of berichten echt van Booking.com of de accommodatie-eigenaar afkomstig zijn.
  • Betaal nooit buiten het platform om en klik niet op verdachte links.
  • Meld verdachte berichten direct bij Booking.com en de Fraudehelpdesk.

Door alert te blijven en deze tips te volgen, kunnen reizigers zichzelf beter beschermen tegen online fraude en onbezorgd genieten van hun vakantie.

10 april '25 (11:12)

Ook Mark Gillis verwikkeld in rechtszaak om camping in Valkenburg

Mark Gillis, de zoon van vakantieparkondernemer Peter Gillis, is in opspraak geraakt wegens vermeende fraude bij het aanvragen van een exploitatievergunning voor een camping in Valkenburg. De gemeente heeft inmiddels aangifte gedaan en het Openbaar Ministerie bevestigt dat er een onderzoek loopt. De rechtszaak is voorlopig uitgesteld, omdat de verdediging nog een getuige wil horen. Dit meldt Omroep Brabant.

09 april '25 (10:09)

Opkomst van privé-sanitair maakt kamperen comfortabeler dan ooit

Kamperen wordt steeds comfortabeler. Waar het voorheen de standaard was om met een wc-rol onder de arm naar het centrale toiletgebouw te lopen, kiezen steeds meer kampeerders voor een plek met privé-sanitair. Uit onderzoek van campingspecialist ACSI blijkt dat het aantal campings in Europa dat een eigen toilet en douche aanbiedt in een jaar tijd met ruim 20 procent is gestegen. Dit meldt de Telegraaf.

08 april '25 ( 9:06)

Gemeente Urk handhaaft op permanente bewoning vakantiepark ondanks oproep minister

De gemeente Urk blijft de lijn volgen om permanente bewoning op Vakantiepark ’t Urkerbos te beëindigen. Ondanks een oproep van minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening om gemeenten voorlopig terughoudend te zijn met handhaving, ziet Urk geen aanleiding om dit beleid aan te passen. Volgens het college van burgemeester en wethouders is de situatie op het Urker vakantiepark onvoldoende vergelijkbaar met de gevallen waarop de minister haar oproep baseert. Dit meldt Omroep Flevoland.

04 april '25 ( 9:17)

Nederland telt recordaantal campers en caravans: ruim 627.000 stuks geregistreerd

Nederland breekt opnieuw een record op kampeergebied: het aantal geregistreerde campers en caravans is gestegen tot meer dan 627.000. Dat blijkt uit recente cijfers van brancheorganisaties BOVAG en Kampeer en Caravan Industrie (KCI). Dit meldt NU.nl.

03 april '25 (11:11)

Illegale huisvesting arbeidsmigranten op camping De Zwaluw beëindigd

De huisvesting van arbeidsmigranten op camping De Zwaluw in Ysselsteyn is per 1 april 2025 beëindigd. Daarmee komt een eind aan een periode van langdurige problemen op het terrein, waar 45 chalets via uitzendbureau Reyhan werden verhuurd aan arbeidsmigranten die werkzaam waren in Helmond. Dit meldt Omroep Venray.

03 april '25 (10:05)

Recreanten wijzen compensatievoorstel eigenaar camping Ursemmerhof af: ‘Onacceptabel laag’

De gesprekken tussen camping Ursemmerhof in Ursem en de vaste recreanten over een vertrekregeling zijn op niets uitgelopen. De eigenaar van het recreatiepark bood financiële compensatie aan in ruil voor vrijwillig vertrek, maar het voorstel wordt door de recreanten als volstrekt ontoereikend beschouwd. Daarmee lijkt een juridische uitspraak onafwendbaar. Dit meldt NH Nieuws.

02 april '25 (15:47)

Gemeenteraad Noordoostpolder stemt in met uitbreiding camping ondanks provinciaal stemverbod

De gemeenteraad van Noordoostpolder heeft maandagavond unaniem ingestemd met de uitbreiding van camping en evenementenlocatie Netl bij Kraggenburg. Opmerkelijk is dat dit besluit is genomen ondanks een formeel stemverbod vanuit de provincie Flevoland. De provincie had dit zogenoemde instructiebesluit uitgevaardigd vanwege zorgen over de toekomstige ontwikkeling van het nabijgelegen Multimodaal Infrastructuur Testcentrum (MITC). Dit meldt Omroep Flevoland.

02 april '25 (14:44)

Campingseizoen geopend: Vakantiepark De Heigraaf in Woudenberg verwelkomt eerste gasten

Met de komst van de lentezon en langere dagen is het kampeerseizoen officieel van start gegaan. Op Vakantiepark De Heigraaf in Woudenberg zijn inmiddels de eerste campinggasten gearriveerd. De sfeer op het park is ontspannen: caravans worden opgesteld, kampeerstoeltjes uitgeklapt en sportattributen afgestoft. Het nieuwe seizoen is duidelijk begonnen. Dit meldt RTV Utrecht.

01 april '25 (11:22)

Aanbod vakantiewoningen Nederland neemt toe

Het aanbod vakantiewoningen groeit in meerdere delen van het land en vooral in Zeeland, zegt Gerco van den Berg, deskundige op het gebied van recreatiehuizen bij de NVM. Volgens hem komt dit door de onzekerheid over de belasting van huurinkomsten uit vakantiewoningen, die traditioneel onder box 3 vallen.

28 maart '25 (13:35)

Campinggebied Dijnselburg in Zeist maakt plaats voor nieuwe woonwijk: rechter steunt keuze voor ontwikkelaar BPD

De gemeente Zeist zet door met haar plannen om het gebied rond camping Dijnselburg te transformeren tot een nieuwe woonbuurt. Daarbij krijgt ontwikkelaar BPD exclusief de mogelijkheid om het project te realiseren. Een rechtszaak over deze keuze is door de gemeente gewonnen: de voorzieningenrechter heeft geoordeeld dat BPD de enige serieuze ontwikkelaar is en dat Zeist terecht heeft afgezien van onderhandelingen met de eigenaar van het naastgelegen landgoed Dijnselburg. Dit meldt de Gelderlander.