Toename in fraude via Booking.com: gemiddelde schade per slachtoffer stijgt

Uit cijfers van de Fraudehelpdesk blijkt dat er in 2024 maar liefst 101 meldingen van fraude via Booking.com zijn binnengekomen. In 34 gevallen werd daadwerkelijk geld gestolen, met een gemiddeld verlies van 854 euro per persoon. In 2023 waren er slechts 30 meldingen, waarvan 13 met financieel verlies, toen gemiddeld 484 euro per persoon.
Hoe gaan de oplichters te werk?
De meeste slachtoffers kregen na het boeken van een accommodatie een vals bericht via het platform. Oplichters deden zich voor als de accommodatie-eigenaar of als Booking.com-medewerker en vroegen om een verificatie van betaal- of persoonsgegevens. Hierdoor gaven nietsvermoedende reizigers hun creditcardgegevens af, wat leidde tot financiële schade.
Advies: wees alert op ongewone verzoeken
Booking.com raadt klanten aan om voorzichtig te zijn bij betalingsverzoeken buiten het platform. Een woordvoerder adviseert: "Als een accommodatie vraagt om een betaling buiten Booking.com, geef dan geen persoonlijke of financiële gegevens. Neem direct contact op met onze klantenservice, die 24/7 beschikbaar is om verdere ondersteuning te bieden."
Voorkom oplichting: wat kun je doen?
- Controleer altijd of berichten echt van Booking.com of de accommodatie-eigenaar afkomstig zijn.
- Betaal nooit buiten het platform om en klik niet op verdachte links.
- Meld verdachte berichten direct bij Booking.com en de Fraudehelpdesk.
Door alert te blijven en deze tips te volgen, kunnen reizigers zichzelf beter beschermen tegen online fraude en onbezorgd genieten van hun vakantie.