Van natte voeten naar brandgevaar: camping krijgt steeds vaker te maken met extremen

In 2024 stond een groot deel van de camping nog blank door de hoge grondwaterstand en overvloedige regenval. Modderige paden en ondergelopen kampeerplekken waren toen aan de orde van de dag. Dit voorjaar is het beeld totaal anders: het terrein is kurkdroog en de risico’s verschoven naar mogelijke natuurbranden. Vanwege deze droogte hebben de veiligheidsregio’s Noord-Holland Noord en Kennemerland inmiddels ‘fase 2’ afgekondigd. Dit betekent dat natuurbeheerders, hulpdiensten en terreinbeheerders extra waakzaam moeten zijn.
Campingmanager Peter Ramp spreekt van een opmerkelijke omslag. Waar vorig jaar onzekerheid heerste door het hoge grondwaterpeil, lijkt de situatie nu onder controle dankzij de droge wintermaanden.
Voorbereiden op de toekomst
De camping heeft inmiddels enkele plekken opgehoogd om wateroverlast te voorkomen, maar door het uitblijven van neerslag zijn die ingrepen dit voorjaar nog niet nodig gebleken. De aanhoudende zon zorgt zelfs voor een toename in het aantal reserveringen. De schade van vorig jaar lijkt daarmee deels gecompenseerd te worden.
Toch nemen de camping en de veiligheidsregio geen risico’s. Samen zijn ze een onderzoek gestart naar hoe ze beter kunnen omgaan met de toenemende grilligheid van het weer. Een van de opties die wordt onderzocht is de aanleg van een bluswatervoorziening op het terrein, die mogelijk ook dienst kan doen als recreatieplas voor gasten.
Goede start van het seizoen
De camping gaat binnenkort weer open en Peter Ramp kijkt optimistisch vooruit. Na een moeizaam voorjaar vorig jaar, zorgen de huidige weersomstandigheden voor een goede start van het nieuwe seizoen. Wel benadrukt hij dat de camping zich moet aanpassen aan de realiteit van een veranderend klimaat. Flexibiliteit en voorbereiding zijn essentieel geworden om schade te beperken én de kampeerervaring aantrekkelijk te houden.