Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Uniek experiment in Boschoord: oude zaaitechniek herleeft in strijd voor toekomstbestendige bossen

Door Nationale Recreatiegids / Fleur Zomer
schedule 7 min
location_on [xx]km
zaaien
In de bossen bij Boschoord, vlakbij de Friese grens, is een bijzonder project van start gegaan. Op deze locatie wordt een eeuwenoude methode nieuw leven ingeblazen: bomen worden direct op locatie gezaaid. In een tijd waarin Nederlandse bossen het zwaar te verduren hebben door droogte, overmatige neerslag, ziektes en voedselarme bodems, wordt gezocht naar manieren om bossen beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Dit meldt RTV Drenthe.

Deze zaaitechniek, die in Nederland decennialang niet meer op deze schaal is toegepast, maakt onderdeel uit van een bredere aanpak om zogenaamde ‘toekomstbestendige bossen’ te ontwikkelen. Boschoord is één van de drie plekken in Nederland waar zulke projecten momenteel lopen.

Terug naar de basis in een pioniersgebied

Het project wordt uitgevoerd door de Maatschappij van Weldadigheid, die zo’n 1300 hectare aan bosrijk terrein beheert. De locatie is niet toevallig gekozen; het gebied heeft een lange geschiedenis van pionierswerk, wat perfect aansluit bij de vernieuwende benadering van bosbeheer die hier wordt getest.

Volgens de beheerders wordt er volop nagedacht over welke aanpak het beste past bij een toekomstig klimaat. Hoewel het lastig blijft te voorspellen of het in Nederland over twintig jaar warmer of juist koeler zal zijn, is men het erover eens dat diversiteit in boomsoorten essentieel is. Monoculturen, met slechts één boomsoort per gebied, blijken namelijk kwetsbaar voor ziekten, plagen en bodemverarming.

Lessen uit het verleden en inspiratie uit Duitsland

Een belangrijke motivatie om bomen op locatie te zaaien in plaats van aan te planten, is de verwachting dat bomen die vanaf het begin op de plek groeien beter wortelen en dus weerbaarder zijn. Bij traditionele aanplant komen bomen vaak uit kwekerijen waar ze onder ideale omstandigheden zijn gegroeid. Eenmaal geplant op de vaak droge zandgronden, hebben deze bomen het moeilijk en sterven ze sneller af.

Voor het project is gekeken naar voorbeelden uit Duitsland, waar bosbeheer volgens de initiatiefnemers op een hoger niveau ligt. Daar is zaaien een gebruikelijke techniek, en uit dat land komt ook de speciale zaaimachine die nu in Boschoord wordt gebruikt.

Experiment op twee hectare bosgrond

Op een terrein van ongeveer twee hectare wordt een grote verscheidenheid aan boomzaden gezaaid. Er worden onder meer 200 kilo eikels per hectare verspreid en een kilo zaad van de thuja, goed voor zo’n 70.000 zaden. Vanwege de aanwezigheid van bosdieren zoals reeën en muizen, is het gebied deels afgezet om het verlies van zaailingen te beperken. Verwacht wordt dat minstens de helft van de zaden het niet zal overleven.

Om het effect van de verschillende boomsoorten en omstandigheden te monitoren, worden gegevens zorgvuldig bijgehouden. Zo wordt onder andere gekeken naar welke soorten het snelst groeien en onder welke omstandigheden ze het beste gedijen.

Geduld vereist

Het succes van deze aanpak zal niet op korte termijn zichtbaar zijn. De betrokken bosbeheerders houden rekening met een periode van tien tot vijftien jaar voordat er echt conclusies kunnen worden getrokken over de effectiviteit van het zaaien op locatie. Maar de hoop is dat deze terugkeer naar oude technieken een nieuw hoofdstuk kan inluiden in het duurzaam beheren van bossen in Nederland.

01 april '25 (12:20)

Initiatiefnemers Outdoor Bike Experience eisen meer duidelijkheid van gemeenten

Een wielerparcours, een inline skatebaan en een BMX-track op één locatie: de Outdoor Bike Experience moet hét sportparadijs worden voor wielrenners en skaters. Tenminste, dat vinden elf sportclubs. Maar de politiek twijfelt. Initiatiefnemer Paul Tabak roept betrokken gemeenten op om er een klap op te geven, want het plan om dit openlucht wielerpark te realiseren is er al jaren. Dit meldt NH Nieuws.

01 april '25 ( 9:30)

Code geel in vier provincies vanwege dichte mist

In het noorden en oosten van het land waarschuwt het KNMI dinsdagochtend voor plaatselijk dichte mist. In vier provincies geldt daarom code geel. Het gaat om Drenthe, Flevoland, Friesland en Overijssel.

31 maart '25 (10:25)

Mensen halen teek sneller weg dan vroeger

Wanneer mensen door een teek zijn gebeten, halen ze die meestal binnen elf uur weg. Dat is sneller dan vroeger. Zo'n tien jaar geleden werd een teek vaak pas na veertien uur verwijderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de universiteit in Wageningen zijn daar blij mee: "Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme". Ze hopen dat de teken in de toekomst nog sneller van de huid worden gehaald.

31 maart '25 ( 9:30)

Freek Vonk oog in oog met levensgevaarlijke Noorse dwergwolf

Freek Vonk heeft zondag op Instagram beelden gedeeld van een confrontatie met enkele "Noorse dwergwolven". Op het filmpje is te zien hoe de wolven grommen naar Vonk, die de dieren maant "rustig" te blijven. "Dit was op het nippertje", aldus bioloog Vonk, die de confrontatie met de dieren LEVENSGEVAARLIJK" noemt.

31 maart '25 ( 9:25)

Zomertijd dit weekend ingegaan

De nacht van zaterdag op zondag is een uurtje korter, want de zomertijd is ingegaan. De klok is om 02.00 uur verzet naar 03.00 uur, want (ezelsbruggetje) in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

28 maart '25 (10:20)

Zonsverduistering zaterdag te zien aan het einde van de ochtend

Vlak na een maansverduistering is er in Nederland een zonsverduistering te zien. De maan schuift zaterdag aan het einde van de ochtend voor de zon. In de lucht is dan ongeveer een kwart van de schijf van de zon bedekt. Het wordt daardoor niet volledig donker op straat, maar wel iets minder licht. Recht naar de zon kijken is ook dan heel schadelijk voor de ogen, maar de zonsverduistering is wel te zien met een eclipsbril.

26 maart '25 ( 9:25)

PBL: Huidige €500 miljoen per jaar voor agrarisch natuurbeheer onvoldoende om doelen te halen

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) draagt het voorgenomen bedrag van €500 miljoen per jaar bij aan het verbeteren van natuur, klimaat en waterkwaliteit, maar is het onvoldoende om de gestelde doelen daadwerkelijk te halen. De jaarlijkse investering wordt gezien als een positieve stap, maar het planbureau benadrukt dat aanvullende inspanningen noodzakelijk zijn om echt resultaat te boeken. Dit meldt de Telegraaf.

25 maart '25 ( 9:42)

Herstel van natuur in Clingse bossen mogelijk sneller dan gedacht

Een dag na de brand in de Clingse bossen is het getroffen gebied veranderd in een zwart landschap van verbrande boomstammen en verkoolde grond. Toch is er voorzichtig optimisme: volgens natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap is er kans op snel natuurlijk herstel. Dit meldt Omroep Zeeland.

25 maart '25 ( 9:00)

Honderden dassensporen langs treinspoor ontdekt door ProRail

ProRail heeft de afgelopen twee jaar honderden dassensporen ontdekt langs het treinspoor, bevestigt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder na berichtgeving van de NOS. Het gaat om onder meer uitwerpselen en graafsporen. In zo'n 10 procent van de gevallen gaat ProRail onderzoeken of er maatregelen nodig zijn bij het spoor.