Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Minder natuurbranden in Nederland in 2024, zorgen over 2025

Door ANP
schedule 2 min
location_on [xx]km
natuurbrand
Door veel regen en nattigheid waren er in 2024 minder natuurbranden dan gebruikelijk. De brandweer moest afgelopen jaar ingrijpen bij 170 natuurbranden, meldde het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) dinsdag. In 2023 ging het om 314 natuurbranden, 70 branden op militair terrein en 21 akkerbranden.

Bomen en planten zijn door het natte weer ook extra hard gegroeid, signaleert het NIPV. "Meer vegetatie betekent meer brandstof voor natuurbranden", aldus lector brandweerkunde Ricardo Weewer. "Als we dit jaar droge perioden krijgen, gaat die vegetatie dood en kan het dus meer gaan branden."

Daarom blijft het voorkomen van natuurbranden erg belangrijk, benadrukt Weewer. Het NIPV verwacht dat het aantal natuurbranden zal toenemen door klimaatverandering. Met meer droge en warme periodes neemt de kans op intensere natuurbranden toe. Ook is veel regen een gevolg van klimaatverandering, waardoor planten dus extra groeien.

Onder de 170 branden afgelopen jaar vielen zestien akkerbranden en 66 branden op militair terrein. De meeste natuurbranden waren in augustus, gevolgd door juni en april. Augustus was een warme maand en "duidelijk droger dan normaal", had het KNMI eerder al vastgesteld.

01 april '25 (12:20)

Initiatiefnemers Outdoor Bike Experience eisen meer duidelijkheid van gemeenten

Een wielerparcours, een inline skatebaan en een BMX-track op één locatie: de Outdoor Bike Experience moet hét sportparadijs worden voor wielrenners en skaters. Tenminste, dat vinden elf sportclubs. Maar de politiek twijfelt. Initiatiefnemer Paul Tabak roept betrokken gemeenten op om er een klap op te geven, want het plan om dit openlucht wielerpark te realiseren is er al jaren. Dit meldt NH Nieuws.

01 april '25 ( 9:30)

Code geel in vier provincies vanwege dichte mist

In het noorden en oosten van het land waarschuwt het KNMI dinsdagochtend voor plaatselijk dichte mist. In vier provincies geldt daarom code geel. Het gaat om Drenthe, Flevoland, Friesland en Overijssel.

31 maart '25 (10:25)

Mensen halen teek sneller weg dan vroeger

Wanneer mensen door een teek zijn gebeten, halen ze die meestal binnen elf uur weg. Dat is sneller dan vroeger. Zo'n tien jaar geleden werd een teek vaak pas na veertien uur verwijderd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de universiteit in Wageningen zijn daar blij mee: "Hoe sneller je een teek verwijdert, hoe kleiner de kans op de ziekte van Lyme". Ze hopen dat de teken in de toekomst nog sneller van de huid worden gehaald.

31 maart '25 ( 9:30)

Freek Vonk oog in oog met levensgevaarlijke Noorse dwergwolf

Freek Vonk heeft zondag op Instagram beelden gedeeld van een confrontatie met enkele "Noorse dwergwolven". Op het filmpje is te zien hoe de wolven grommen naar Vonk, die de dieren maant "rustig" te blijven. "Dit was op het nippertje", aldus bioloog Vonk, die de confrontatie met de dieren LEVENSGEVAARLIJK" noemt.

31 maart '25 ( 9:25)

Zomertijd dit weekend ingegaan

De nacht van zaterdag op zondag is een uurtje korter, want de zomertijd is ingegaan. De klok is om 02.00 uur verzet naar 03.00 uur, want (ezelsbruggetje) in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit.

28 maart '25 (10:20)

Zonsverduistering zaterdag te zien aan het einde van de ochtend

Vlak na een maansverduistering is er in Nederland een zonsverduistering te zien. De maan schuift zaterdag aan het einde van de ochtend voor de zon. In de lucht is dan ongeveer een kwart van de schijf van de zon bedekt. Het wordt daardoor niet volledig donker op straat, maar wel iets minder licht. Recht naar de zon kijken is ook dan heel schadelijk voor de ogen, maar de zonsverduistering is wel te zien met een eclipsbril.

27 maart '25 (11:46)

Uniek experiment in Boschoord: oude zaaitechniek herleeft in strijd voor toekomstbestendige bossen

In de bossen bij Boschoord, vlakbij de Friese grens, is een bijzonder project van start gegaan. Op deze locatie wordt een eeuwenoude methode nieuw leven ingeblazen: bomen worden direct op locatie gezaaid. In een tijd waarin Nederlandse bossen het zwaar te verduren hebben door droogte, overmatige neerslag, ziektes en voedselarme bodems, wordt gezocht naar manieren om bossen beter bestand te maken tegen klimaatverandering. Dit meldt RTV Drenthe.

26 maart '25 ( 9:25)

PBL: Huidige €500 miljoen per jaar voor agrarisch natuurbeheer onvoldoende om doelen te halen

Volgens het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) draagt het voorgenomen bedrag van €500 miljoen per jaar bij aan het verbeteren van natuur, klimaat en waterkwaliteit, maar is het onvoldoende om de gestelde doelen daadwerkelijk te halen. De jaarlijkse investering wordt gezien als een positieve stap, maar het planbureau benadrukt dat aanvullende inspanningen noodzakelijk zijn om echt resultaat te boeken. Dit meldt de Telegraaf.

25 maart '25 ( 9:42)

Herstel van natuur in Clingse bossen mogelijk sneller dan gedacht

Een dag na de brand in de Clingse bossen is het getroffen gebied veranderd in een zwart landschap van verbrande boomstammen en verkoolde grond. Toch is er voorzichtig optimisme: volgens natuurorganisatie Het Zeeuwse Landschap is er kans op snel natuurlijk herstel. Dit meldt Omroep Zeeland.

25 maart '25 ( 9:00)

Honderden dassensporen langs treinspoor ontdekt door ProRail

ProRail heeft de afgelopen twee jaar honderden dassensporen ontdekt langs het treinspoor, bevestigt een woordvoerder van de spoorwegbeheerder na berichtgeving van de NOS. Het gaat om onder meer uitwerpselen en graafsporen. In zo'n 10 procent van de gevallen gaat ProRail onderzoeken of er maatregelen nodig zijn bij het spoor.